Zöldunió

Z21

 


A Zöldunió előrejelzése letölthető ide kattintva.


 

Amikor először került be a média fősodrába az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) majd néhány napra rá a WWF 2018-as jelentéseinek apokaliptikusnak ható ténymegállapításai, még azok is elgondolkodtak, akik korábban nem követték nyomon a környezetvédelemmel, fenntarthatósági törekvésekkel kapcsolatos híreket. Ez idő tájt tudatosult sokakban, hogy a negatív folyamatok felgyorsulásával valójában már nem is az unokáink, hanem gyermekeink élhető jövője a tét. Sokan pedig ekkor eszméltek rá, hogy a krízis okozói a 20. század egyre inkább túlfogyasztó - elsősorban fejlett - társadalmai, ideértve a globális fogyasztói igényeket kiszolgáló - és egyben formáló - korabeli multinacionális vállalati ideológiát és a tömegtájékoztatást is. 

A ma látható tendenciák évtizedek óta ismertek voltak, számos környezetvédelmi szervezet, aktivista és tudós emelte fel szavát már az ötvenes években is. Például Teller Ede atomtudós 1959-ben - az amerikai kőolajipar létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon - a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit, kormányilletékeseket, közgazdászokat. Mindhiába. 

Azóta a világnépesség és a fogyasztás egyre csak növekszik. A legtehetősebbek még gazdagabbá válnak, ugyanakkor lehetőségeikhez képest legtöbbjük mondhatni nem tesz semmit, vagy épp profitál is abból a válságból melynek előidézéséhez maga is akaratlanul hozzájárult. A fejlett országok középosztályai hanyatlóban vannak, a fejlődő régiók mindinkább elszegényedő alsórétegei pedig immáron elsőként tapasztalják meg a következményeket.

Tény tehát, hogy az emberiség a természeti források felélésével és kihasználásával egy klíma- és ökológiai katasztrófa felé sodródó világot hagy az utókor számára. 

Viszont még nem késő változtatnunk, hogy a jövő generációi számára élhető(bb) jövőt biztosítsunk. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a globális szintű eredményes együttműködés a kormányok, a vállalatok és a tudomány képviselői között, és szükséges, hogy egyénileg is összefogjunk és kiálljunk a változások szorgalmazásáért, melynek első lépése, hogy szembenézünk a következményekkel.

Az esélyeink jók, hiszen mint már az elmúlt években - különösen a 2015 évi párizsi klímacsúcs óta - megtapasztalhattuk, az élet minden területén egyre inkább fókuszba kerül a fenntarthatóság és a környezettudatosság, a COVID-19 világjárvány pedig - ami miatt sokaknak az élet szinte minden területét új alapokra kellett helyezniük - már bebizonyította: képesek vagyunk az összefogásra.

A Zöldunió online kiadványa a következményekkel való szembenézést is segítve az alapfogalmak és a tendenciák rövid bemutatásán keresztül ad előrejelzést a globálisan és lokálisan ható folyamatokról 2021-re vonatkozóan. A tanulmány jelenünkben is egyedülálló vállalkozásnak számít a környezeti hatások előrejelzésében, korábban nem készült még ilyen átfogó anyag a témában.

Készült mindazoknak, akiket érdekel Földünk jövője, és akik a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat rendszeresebben fogyasztják - valamint gyártják: így a média valamint az oktatás számára is.

 


A Zöldunió előrejelzése letölthető ide kattintva.


 

A kiadványt népszerűsítő cikkek továbbközlés céljából a média számára:

  • Cikk-1: "Eltűnik a tél Európában, ha ebben az ütemben melegszik a klíma - Részletes környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió"
  • Cikk-2: "Az emberiség egy klíma- és ökológiai katasztrófa felé sodródó világot hagy az utókor számára"

 

Képek a cikkekhez:

 

A kiadványt népszerűsítő bannerek a média számára:

 


Impresszum:

Kiss Ádám József (projektvezető, szerző)
Számos környezetiparral és környezetvédelemmel kapcsolatos projekt megvalósulása fűződik nevéhez. 2015-ben fogant meg benne a Zöldunió platform gondolata, melynek azóta is vezetői feladatait látja el. Az elmúlt években szakmai tanácsadója volt több olyan környezettudatosságot népszerűsítő projektnek is, mint a Médiaunió "Nem nehéz" kampánya, zsűritagként segítette a legutóbbi két Ozone Zöld díj megvalósulását. 2017-ben a Budapest Klub a Global Executive Council tagjává választotta.

Doró Viktória (szerző)
Viktória a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán végzett magyar és kommunikáció szakon, utóbbin elektronikus újságírás szakirányon, később elvégezte a Takács-Sánta András vezette humánökológia tanfolyamot is. Szakmai pályafutása során az alapokat a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Ma és Holnap magazinnál tanulta meg, 2 évig felelős szerkesztője volt a HVG Fenntartható Fejlődés különszámának. Saját online magazinja, a ReCity főszerkesztői feladatai mellett, 3 éven át volt főszerkesztője a környezetiparral és környezetkultúrával foglalkozó Ingreen Magazinnak, jelenleg a lap szakmai tanácsadó testületének tagja. 2019-ben Zöld Toll díjjal tüntették ki a környezetvédelmi újságírás terén végzett eddigi munkájának elismeréseként. 2019-től a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kommunikációs szakértőjeként tevékenykedik, emellett a PET Kupa szervezői csapatát erősíti, valamint a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál kommunikációs vezetője. Rendszeresen tart szemléletformáló workshopokat és előadásokat különböző civil és vállalati fórumokon. Gyakran moderál kerekasztal-beszélgetéseket, fórumokat, konferenciákat és díjátadókat. Végül, de nem utolsósorban a Zöldunió Iroda Projekt Partnereként eseti jelleggel vesz részt olyan szakmai együttműködésekben, mint a Zöldunió előrejelzés.

Fábián Emese (szerző)
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán végzett magyar nyelv és irodalom valamint esztétika szakon, pedagógusként. Néhány évnyi tanítás mellett kulturális újságíróként dolgozott és ismerkedett meg az online és print média világával. Írt kritikákat, majd különböző női magazinoknál dolgozott rovatvezetőként illetve hírszerkesztőként. Itt elsősorban életmód témákban publikált, ezen belül kiemelten foglalkozott önismerettel és spiritualitással. „Zöld“ pályafutását az ecolounge.hu-nál kezdte, ahol újságíróként egyre szerteágazóbb tudásra tett szert a környezetvédelem és ökológia területén. Ez az elhivatottság azóta is szerves részét képezi az életének, és az ecolounge ökoportál mellett egy utazási magazinnál dolgozik hírszerkesztőként.

Nagy Réka (olvasószerkesztő)
Szerkesztő-újságíróként rendszeresen publikál online és nyomtatott lapokban (Nők Lapja, Nők Lapja Egészség, Kismama magazin). Ökoanyu címmel hét évvel ezelőtt indult a környezetvédelemre és fenntarthatóságra érzékenyítő rovata a Nők Lapjában. Öt könyvet írt, melyek szintén fenntarthatósági kérdésekkel foglalkoznak, egyben az otthon is kivitelezhető megoldásokat helyezik fókuszba. 2018-ban és 2019-ben is elnyerte a Telekom Fenntarthatósági Sajtódíját.


A Kiadvány online elérhető tartalmakon - így jelentéseken, tanulmányokon, előrejelzéseken - alapul, melyek közzétételüket követően - a frissítéseik függvényében - változhattak is akár. Mindezeket figyelembe véve, a Kiadó, a Kiadó Partnerei, valamint a Kiadványt bármilyen módon felhasználó, illetve arra hivatkozó Felek (pl. tartalomszolgáltatók) a Kiadvány tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállalnak.

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×