Zöldunió

Új komposztáló telepek létesülnek
Új komposztáló telepek létesülnek

A komposztálási kapacitás növekedése várható Magyarország több településén. A fejlesztéssel tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, több szerves hulladék téríthető el a hulladéklerakótól és értékesíthető komposzt termék állítható elő.

A „KEHOP 3.1.2 A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakótól” c. pályázat keretében Magyarország még több településén valósulhat meg a zöldhulladék szakszerű komposztálása. A pályázat koordinálását, előzetes elbírálását - jogszabályi kötelezettségének eleget téve - az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Koordináló Zrt. (https://nhkv.hu/) végezte.

A komposztálással történő hasznosítás megvalósítható közvetlenül a keletkezés helyén, elkerülve az anyag hulladékká válását, vagy megfelelő szelektív gyűjtés, majd elszállítás után nagyobb komposztáló telepeken. A komposztáló telepeken a komposztálás történhet nyílt vagy zárt térben. A csarnok építéséhez és a nagy technikai berendezések gyártásához sok energia és nyersanyag szükséges. A szabadtéri komposztáláshoz ezzel szemben csak terület szükséges, ahová a mobil gépeket telepítik és ahol a szerves hulladékot un. prizmába rakják.

A rendszerfejlesztés keretén belül több település - köztük Dunaújváros, Polgárdi, Oroszlány, Dömsöd, valamint Cegléd - bővítheti ki hulladékgyűjtési rendszerét.  

A telephelyeken nyílt téri prizmás komposztálás valósul majd meg a fejlesztésnek köszönhetően.

Csak ezt a 6 települést figyelembe véve, hozzávetőlegesen 23 265 tonna/év zöld és biológiailag lebomló hulladék hasznosulhatna az új telephelyeken értékes talajjavító, tápanyagban gazdag komposztként. Ez a mennyiség eddig nem jelent meg a közszolgáltatás körében képződő hulladékmennységeknél, tehát mint „új” hulladék fog képződni. A komposztálóba kerülő hulladék így megfelelő körülmények között hasznosításra kerül, és nem a lakosság által elégetésre, ezzel is szolgálva a környezetvédelmi és egészségügyi szempontok érvényesítését.

Regisztráljon a tovább olvasáshoz...

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×