Zöldunió

2020 ápr. 26

A több alkalomból álló eseménysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzók egyedszámának rohamos csökkenésére, és annak az emberiségre gyakorolt súlyos hatásaira.

A Beporzók napján, március 10-én, szakmai konferenciával vette kezdetét a „LÉPNÉL? Tegyünk együtt a beporzókért”  kampány, melyhez 37 szervezet csatlakozot. Kezdeményezője az Outdoor Mission Kft. és az Ökológiai Művelődés Alapítvány,  melyeknek célja az ismeretterjesztés, a tudatosítás, az érzékenyítés, valamint az, hogy minél szélesebb társadalmi réteget buzdítson összefogásra és cselekvésre. A beporzók pusztulása ugyanis össztársadalmi probléma, amely mindenki életére negatív hatást gyakorol.

A beporzók szerepének súlyára és helyzetük súlyosságára tekintettel a konferencia fővédnökségét Dr. Áder János köztársasági elnök, kormányzati védnökségét Dr. Nagy István agrárminiszter, szakmai védnökségét pedig Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke vállalta el.

Az Einsteinnek tulajdonított idézet, amely valójában egy méhésztől származik, szemléletesen vázolja a beporzók eltűnésének lehetséges következményeit: Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.
Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. Évi 46 000 milliárd forintra becsülték a Földön a beporzók által elvégzett éves munkát. Az elmúlt években méhek tömege tűnt el a Föld színéről. Lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak, a házi méh ugyanis nem pótolja őket.

A konferencia előadói egyetértettek abban, hogy a vegyszerezés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a méhekre, hiszen vagy azonnal elpusztulnak, vagy megváltozott tájékozódási-képességük miatt nem találnak vissza az otthonukba. A nagy területeken végzett monokultúrás növénytermesztés is kockázatot jelent, mivel a nagy mennyiségű, azonos fajhoz tartozó növény hamar elvirágzik, nincs köztes legelő, amely táplálékforrásul szolgálna a beporzóknak. Ezért is rendkívül fontos a biodiverzítás, a természetes élőhelyek megőrzése.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Lilitpapazyan

Regisztráljon a tovább olvasáshoz...

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×