Zöldunió

5. SUSCO Budapest fenntartható fejlődés konferencia
2018 szep 18

Idén október 11-én a budapesti Eiffel Palotában kerül sor az 5. SUSCO BUDAPEST nemzetközi konferenciára, amely Magyarország és a régió egyik legfontosabb fenntarthatósági fóruma, és amelyet a Konrad-Adenauer-Stiftung támogatásával az Antall József Tudásközpont szervez.

A 2018-as rendezvény a ’Környezeti migráció’ címet kapta, mely tematika a 21. század egyik legsürgetőbb problémájához kapcsolódó technológiai, gazdasági és kulturális akadályokat egyaránt érinti. A különböző országokból érkező elismert szakembergárda angol nyelven folytatja majd a vitát, de a helyszínen magyar nyelvű szinkrontolmácsolás biztosítva lesz, így bárki, aki a fenntartható fejlődés iránt érdeklődik, bátran részt vehet az eseményen.

Az első „környezeti menekültként” számon tartott személy egy Karibatiról származó férfi, aki 2013-ban kért menekültjogot egy új-zélandi bíróságtól az otthonát fenyegető emelkedő tengerszint miatt.

Az utóbbi években a szélsőséges időjárás több millió embert kényszerített otthona elhagyására. A változó környezeti feltételek folyamatosan újraformálják nem csak a bolygónkat, hanem a bennünket körülvevő természetről való gondolkodásunkat is.

A „környezeti menekült” fogalmának elfogadásáról valószínűleg még hosszú ideig nem csitul a vita.  Érdemes azonban megvizsgálni, hogyan járul hozzá a klímaváltozás az egyes instabillá váló államokból elvándorlók megjelenéséhez a világ nyugodtabbnak titulálható részein. A klímaváltozás okozta problémák minden országot, minden régiót más-más formában érintenek. Hogyan lehetne mégis elfogadtatni, hogy – ezek a jelen pillanatban többségében lokálisként kezelt problémák – valószínűleg mindenki problémájává válhatnak egy idő után? Melyek lehetnek a Kelet-Közép-Európára gyakorolt hatások, akár környezeti, akár befogadó régiói szempontból?

A környezeti problémák jelentős része a vízkörforgásra vezethető vissza. Az elsivatagosodás közel 100 országot és legalább 80 millió embert érint, a problémával csak nagyon fejlett technológiával rendelkező országok képesek felvenni a harcot, ilyen például Izrael.

Más területeket vízbőség „sújt”, gondoljunk csak a lakó-és termőterületeket fenyegető emelkedő tengerszintre vagy az extrém meteorológiai jelenségekre, mint hurrikánok, cunamik vagy a – nem csak Ázsiát, hanem Ausztráliát, Észak-Amerikát is érintő – monszunokra. Az egyes országokat olykor egyszerre érik a különböző környezeti károk, ráadásul ezek sok esetben egyébként is jelentős demográfiai növekedéssel jellemezhető területek. 

A SUSCO Budapest 2018 konferencia a környezeti migráció régóta vitatott jelenségével foglalkozik, segítve a környezeti kényszerek és társadalmi válaszok közötti kapcsolat megértését. Rámutat a jelenlegi, világszerte változóban lévő környezeti feltételekre és a leginkább érintett régiókra, keresve az adott területek kihívásaira adható helyes válaszokat. 

A rendezvény nyitóelőadását Franco Frattini tartja, a Nemzetközi Szervezetek Olasz Egyesületének elnöke, Olaszország volt külügyminisztere. A konferencia szakértői között köszönthetjük többek között Kőrösi Csabát, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetőjét (korábbi ENSZ-nagykövet); Radics Kornéliát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét; Thomas Festerlinget, a GreenTec Capital Partners alapítóját, valamint Dr. Christina Catherine Krause-t, a Konrad-Adenauer-Stiftung menekültügyért és migrációért felelős koordinátorát.

Dátum: 2018. október 11., 12:30

Helyszín: Eiffel Palota, Bajcsy-Zsilinszky út 78., 1055 Budapest 

Regisztráció ITT

Facebook: SUSCO Budapest 2018 Environmental Migration


Regisztráljon a tovább olvasáshoz...

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×